عینکهای آفتابی
فرا رسیدن عید فطر رو به همه دوستان تبریک میگم. امیدوارم هر روزتون عید باشه و همیشه شاد باشید.
امروز هم یه مطلب کاربردی براتون مینویسم. امیدوارم براتون جالب باشه.
تابستون هم تموم شد و آفتاب تند و سوزانش هم به دنبالش رفت و به تدریج، نور خورشید در فضاهای باز، قابل تحمل تر از تابستون میشه. بنابراین ممکنه استفاده از عینک های آفتابی کمتر بشه.
اما نکته قابل توجه اینه که درواقع، شدت نور مرئی کمتر شده ، اما پرتوهای فرابنفش (Ultra Violet) همچنان پابرجاست و میدونید که پرتوهای فرابنفش ، عامل اصلی ایجاد آب مروارید (Cataracts) و یکی از عوامل آسیب شبکیه هستند. یه نکته مهم اینه که روزهای پاییز و زمستون ، به خاطر کمتر شدن شدت نور مرئی ، مردمکها قدری بازتر (از ساعات مشابه در فصل تابستان) هستند ، بنابراین نور بیشتری وارد چشم میشه و بالطبع پرتوهای فرابنفش هم بیشتر داخل چشم میشن و به عدسی چشم (Lens) میرسن و حتی تا حدودی از عدسی هم عبور میکنن و به شبکیه (Retina) میرسن. بنابراین در نور روز ، اصلاً به فصل و دمای هوا توجه نکنید و درفضاهای باز ، حتی در سایه هم از عینک آفتابی استفاده کنید.
اما یکی دوتا نکته برای انتخاب عینک آفتابی:
مهمترین نکته اینه که عینک آفتابی باید حتماً پرتوهای فرابنفش رو بلوک کنه. میزان بلوک فرابنفش (UV block rating)، معمولاً با درصد یا یه عدد نشون داده میشه که در عینکهایی که بهطور معمول در بازار وجود داره، سقف این عدد ۴۰۰ هست. درواقع یعنی لنزی که UV400 باشه ، میتونه بیش از ۹۹% پرتوهای فرابنفش رو بلوک کنه.
سازندگان ، موظف هستن که این عدد یا درصد رو روی عینک بنویسن. اما شما چندان به این نوشته اعتماد نکنید. فروشگاههای معتبر ، معمولاً یه دستگاهی دارن که میزان جذب فرابنفش رو با اون تست میکنن. از فروشنده بخواهید که عینک رو جلوی خودتون با اون دستگاه تست کنه ، و مطمئن بشید که همه جای شیشه عینک ( مرکز و اطراف شیشه ) به صورت یکنواخت فرابنفش رو بلوک میکنه.
عینک آفتابی به این دلیل که نور مرئی رو بلوک میکنه ، باعث میشه که مردمک قدری گشادتر بشه ، و اگه فرابنفش رو بلوک نکنه ، خصوصاً اگه رنگش خیلی تیره باشه ، مردمک بیشتر باز میشه و آسیب های غیر قابل بازگشتی به عدسی و حتی شبکیهی چشمتون میرسونه.
دومین نکته درمورد عینک آفتابی خوب ، پولاریزه بودن هست. جهت صفحات پولاریزه در این عینک ها افقی تنظیم شده ، بنابراین فوتونهایی رو که مماس بر صفحهی عمودی به سمت چشم میان ، بلوک میکنه. بنابراین میتونه بازتاب مستقیم نور خورشید از سطوح ( زمین ، سنگفرش ، آسفالت ، سطح آب ، سقف و بدنه و شیشهی اتوموبیل و …) رو بلوک کنه. این خاصیت باعث جلوگیری از خیرگی (Glare) میشه. شعار تبلیغاتی عینکهای پولاریزه اینه !See behind the glare یعنی پشت خیرگی رو ببینید!
مزیت پولاریزه بودن عینک رو در هنگام رانندگی، پیادهروی در جاهایی که سنگفرش براق دارن و همینطور موقع ماهیگیری میتونید متوجه بشید. مثلاً موقع رانندگی ، یکی از چیزهای مزاحم در دید سرنشین، بازتاب نور خورشید توسط اشیاء روی داشبورد هست که تصویر اون شیء میفته روی سطح داخلی شیشه جلو و منعکس میشه به چشم فرد. درواقع راننده، تصویر همهی این اشیاء رو توی شیشهی جلو میبینه و اگه چیزی مثل کاغذ سفید باشه، ممکنه حتی تصویر این کاغذ، غالب بشه بر دیدن اشیای پشت شیشه. اگه رنگ داشبورد اتوموبیل هم روشن باشه، که دیگه حسابی کلافه کننده میشه. یا گاهی درحین رانندگی، بازتاب نور خورشید از روی شیشهی اتوموبیل جلویی، ممکنه برای فرد اذیتکننده باشه. همه این بازتابها توسط فوتونهایی به چشم میرسه، که مماس بر صفحهی عمودی حرکت میکنن. ( یه صفحهی عمودی که خورشید، جسم مورد نظر و چشم روی اون صفحه قرار دارن). بنابراین یه صفحهی پولاریزه که جهت پولاریزهش در سطح افق باشه، میتونه همهی این فوتونها رو بلوک کنه و از شر این بازتابهای آزار دهنده خلاصتون کنه.
همینطور موقع ماهیگیری، تصویر آسمون که از سطح آب به چشم شما منعکس شده، باعث میشه که داخل آب رو نبینید. با استفاده از عینک پولاریزه میتونید بازتاب تصویر آسمون رو حذف کنید و ماهیهای داخل آب رو ببینید.
جالبه بدونید عینکهای پولاریزهای هست که شیشههای کاملاً بیرنگ یا حداکثر کهربایی دارن ، و برای مقاصد خاصی مثلاً ماهیگیری ساخته شده. فقط برای حذف بازتابهای مزاحم!
و حالا چندتا توصیه برای دوستانی که عینک طبی میزنن و عینک آفتابی عادی به کارشون نمیاد.
موقع سفارش عینک طبی، از فروشنده بخواهید که عدسیهای عینک شما رو از نوع UV blocking بگذاره. مارکهای معتبر این نوع عدسیها ، UV400 هستن ، یعنی بیش از ۹۹٪ پرتوهای فرابنفش رو بلوک میکنن، ضمن اینکه خاصیتهای دیگهای هم دارن، مثل آنتیرفلکس، هیدروفوب، آنتیاستاتیک و … که واقعاً اونا رو متمایز میکنه. شفافیت خاصی هم دارن که بهترین دید رو تأمین میکنن.
یه سری فریم عینک هم هست که یه قاب آفتابی همراش داره که به راحتی روی عینک قرار میگیره و جدا میشه (Glasses with clip-on sunglasses). حتماً دیدید. جالبه بدونید که مارکهای معتبرش، قابهای آفتابی UV400 و پولاریزه داره، یعنی عینک طبی شما به سادگی تبدیل به یک عینک آفتابی کاملاً استاندارد میشه. توی عکسهای زیر چند نمونه از این نوع فریم رو براتون گذاشتم.
امیدوارم مطلب امروز براتون مفید بوده باشه.
مطالب مرتبط:
این پست تکمیل کنندهی این مطلبه. توصیه میکنم بخونید.
و آخرین پاراگرافهای این پست هم با این موضوع مرتبطه.
دیدگاه
ارسال شده توسط: حجت | 13 اکتبر 2007 01:21
دکتر جان مثل همیشه عالی.
یه سوال؟
من با این رنگ عینک آفتابی مشکل دارم!!! راه حلی هست؟؟؟
[پاسخ]
ارسال شده توسط: صادق نقاشزاده یزدی | 13 اکتبر 2007 06:55
دکتر یه عینکفروشی معتبر معرفی کنید که از این عینکهای دوکاره داشته باشه. من میخوام بخصوص برای رانندگی پولاروید کلی مفیده. مثلا ساعت ۴ بعد از ظهر وقتی از مجاهدین میری طرف باغملی
[پاسخ]
ارسال شده توسط: مهسا محق | 13 اکتبر 2007 08:47
عید شما هم مبارک دکتر و نماز و روزه هاتون قبول
مثل همیشه مطلبتون گیرا و مفید بود
به سهم خودم تشکر می کنم
[پاسخ]
ارسال شده توسط: مهدی امیرحیدری | 13 اکتبر 2007 17:15
ممنون از نظر لطف شما دوستان عزیز.
حجت خان، ممنون از لطفت. گفتم که عینکهایی هست که شیشه کمرنگ داره ، درحد کهربایی. ولی مشخصات بالا رو کاملاً داره.
صادق خان. دقیقاً یکی از جاهایی که فایده عینک پولاریزه رو میفهمی ، همون خیابون و همون ساعتی که گفتی هست. آسفالتش صیقلیه ، بدجور بازتاب نور خورشید اذیت میکنه… برای اینکه تبلیغ کسی رو نکنم خصوصی بهت میگم.
ممنون خانم مهندس. نماز روزه های شما هم قبول باشه ان شاءالله. شما لطف دارید.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: فرشته | 14 اکتبر 2007 13:03
مطلب واقعا مفیدی بود، با این که از عینک آفتابی پولاریزه استفاده میکنم، اما از همه مزایاش به این وسعت خبر نداشتم! بسیار جالب و مفید بود.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: سلاله | 17 اکتبر 2007 17:31
بسیار جالب و مفید بود.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: مهدی امیرحیدری | 18 اکتبر 2007 10:52
خوشحالم که این مطلب برای شما مفید و جالب بوده.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: یاسر | 19 اکتبر 2007 19:09
سلام دکتر
بی زحمت یه دونه از این خصوصی ها به من هم بگید!خیللی نیاز به عینک آفتابی دارم،به خصوص که یه موقع ها نور اینجوری باعث سر درد بدی میشه واسه ام
راستی،بد نیست به اینجام سر بزنی
http://sampad-zanjan79.blogfa.com/
[پاسخ]
ارسال شده توسط: حمد رضا | 27 فوریه 2008 19:21
با سلام .
میخواستم در مورد عینک انتی رفلکس و gold بپر سم.؟
[پاسخ]
ارسال شده توسط: مهدی امیرحیدری | 28 فوریه 2008 12:25
سلام دوست عزیز.
جواب شما رو برای اینکه بقیه هم بخونن، توی پست روز ۱۱ اسفند مینویسم.
موفق باشید.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: نازنین | 26 جولای 2008 23:07
سلام
لطفاً بگید که خاصیت آنتی رفلکس عینک، از چشمها در برابر مانیتور کامپیوتر محافظت می کنه یا نه. مرسی.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: مهدی امیرحیدری | 31 جولای 2008 07:31
سلام.
میدونید که پرتوهای نوری از بینهایت صفحهی ممکن، به چشم میرسن. شیشهی پولاریزه میتونه تنها فوتونهایی که در یک صفحهی مشخص حرکت میکنن رو مسدود کنه (یعنی تنها یک صفحه از بینهایت صفحه)، بنابراین:
۱. شیشهی آنتیرفلکس در میزان نوری که به چشم میرسه، عملاً تغییری ایجاد نمیکنه.
از طرفی، ضرر مانیتور برای چشم، بهدلیل امواج الکترومگنتیک هست که این امواج ازجنس فوتون نیست، بنابراین:
۲. شیشهی آنتیرفلکس تأثیری روی امواج الکترومگنتیک نداره.
باتوجه به ۲ مورد فوق:
شیشهی آنتیرفلکس هیچ محافظتی برای چشم دربرابر مانیتور ایجاد نمیکنه.
امیدوارم جوابتون رو کامل داده باشم.
موفق باشید.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: نازنین | 4 آگوست 2008 13:35
از جواب مختصر و مفیدتون یه دنیا ممنونم. البته جواب شما باعث شد که یه سؤال دیگه برای من مطرح شه: توی مورد اول شما گفتین که “شیشهی آنتیرفلکس در میزان نوری که به چشم میرسه، عملاً تغییری ایجاد نمیکنه”؛ مگه اینطور نیست که اساساً خاصیت آنتی رفلکس یا ضد انعکاس به معنی جلوگیری از انعکاس نور و افزایش راندمان ورود نور به چشم هست؟ و اینکه لایه لایه آنتی رفلکس به خاطر ضریب شکستی بین هوا و لنز عینک، باعث میشه که راندمان عبور نور، از ۹۶ درصد تا حدود ۹۹ درصد زیاد شه…؟ آیا این استدلال من با موردی که شما گفتین تضادی داره؟
[پاسخ]
ارسال شده توسط: مهدی امیرحیدری | 4 آگوست 2008 23:40
سلام.
ممنون از توجهتون.
من یه اشتباه بزرگ داشتم. تحت عنوان آنتیرفلکس، راجع به خاصیت پولاریزه نوشتم! واقعاً عذر میخوام.
چند سطر زیر رو در تاریخ ۱۱ اسفند ۸۶ در جواب یکی از دوستان، که راجع به آنتیرفلکس پرسیده بود، نوشته بودم که همونا رو مینویسم. سری به اون پست هم بزنید، شاید براتون جالب باشه :
http://lotus.sampad.info/1386/12/11/migraine
لایه آنتیرفلکس، بازتاب نور از سطح لنز رو کم میکنه، این مزیت در دو سطح داخلی و خارجی شیشهی عینک، باعث دو عملکرد میشه:
لایهی آنتیرفلکس در سطح خارجی لنز عینک، همونطور که شما هم نوشتید، تاحدی باعث عبور بیشتر نور به سمت چشم میشه، اما مزیت اصلی اون اینه که کاهش بازتاب نور از سطح خارجی، با حذف کردن بازتاب تصاویر محیط، باعث میشه اون طرف شیشه بهتر دیده بشه، یعنی از روبرو، چشم فرد بهتر دیده میشه و وجود عینک، کمتر بهنظر میاد. یعنی عملاً جنبهی زیبایی (cosmetic) داره.
اما کاهش بازتاب از سطح داخلی لنز، کاملاً کاربرد بینایی داره و باعث میشه که نورهای مزاحم اطراف مثل نور چراغ بالای سر و… از سطح داخلی لنز به چشم فرد منعکس نشه و فرد دید شفافتری داشته باشه. این مزیت رو وقتی احساس میکنید که یه مدت عینک آنتیرفلکس زده باشید و بنا به دلیلی مجبور بشید برای یک روز از عینک معمولی استفاده کنید! (ای دارندگان عینک آنتیرفلکس! مراقب عینکتون باشید که نشکنه، همین یه روز هم کلی اذیت کنندهس).
باز هم عذر میخوام که بهخاطر حواسپرتی، جواب بیربطی داده بودم.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: نازنین | 9 آگوست 2008 03:09
بازم مرسی به خاطر توضیح کامل و مفیدتون. چشم تنها عضوی از بدنه که هیچ محافظی نداره، پس مراقبت بیشتری هم می خواد، و مراقبت بیشتر، اطلاعات بیشتر می خواد. چیزایی که شما می گین کلی به چشمای ما کمک می کنه. ای کاش این فرهنگ تو کشور ما جا بیفته که سلامت چشماشونو به عینکای ارزون و غیر استاندارد نفروشن…
[پاسخ]
ارسال شده توسط: مهدی امیرحیدری | 9 آگوست 2008 08:07
سلام.
ممنون از لطفتون. خوشحالم که از این نوشتهها استفاده بردید.
درمورد عینک استاندارد، حرف شما کاملاً درسته. از چشم هرچی بیشتر محافظت کنیم، دید بهتری در درازمدت خواهیم داشت.
بازهم اگه سؤالی داشتید، خوشحال میشم جواب بدم.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: نازنین | 23 آگوست 2008 01:23
بازهم سلام به مهدی عزیز
من به تازگی یک عینک طبی گرفتم که بعد از امتحان کردن UV اون با چند دستگاه مختلف متوجه شدم که ۴۰۰ نیست، بلکه کمتر از این مقداره، یعنی حدود ۳۷۵ . (روزی که عینک رو گرفتم دستگاه فروشنده خراب بود، ولی UV400 رو تضمین کرد). به نظر شما حتماً لازمه که عینک رو عوض کنم؟
[پاسخ]
مهدی امیرحیدری پاسخ در تاريخ آگوست 26th, 2008 1:13 ب.ظ:
سلام.
از توجه همیشگی که به نوشتههای من دارید ممنونم.
باتوجه به اینکه جواب سؤالتون رو یهمقدار مفصل آماده کردم، بهصورت یه پست مجزا توی نوبت بعدیم مینویسم.
اما بهطور کلی، حتماً که نه، ولی خیلی بهتره عوضش کنید. مخصوصاً اگه زیاد توی محیط آفتابی قرار میگیرید.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: علي خدامي | 2 ژوئن 2009 12:46
سلام
با تشکر از سایت خوب و مفید شما سوالی که من از شما داشتم این بود که آیاعینکهای آفتابی را می توان بدون دستگاه هم تست uvکرد یعنی خودمون شخصی بدون دستگاه می تونیم این تست را انجام بدیم
[پاسخ]
مهدی امیرحیدری پاسخ در تاريخ ژوئن 3rd, 2009 8:00 ق.ظ:
سلام آقای خدامی.
ممنون از توجه و محبت شما.
درواقع هر شیشه رنگی، میتونه یه مقدار از امواج فرابنفش رو فیلتر کنه. چیزی که مهمه میزان بلوک کردن فرابنفشه.
درمورد تست فرابنفش، فقط میشه از دستگاه کمک گرفت. حتی بعضی از دستگاههای موجود هم نمیتونن این میزان رو دقیقاً تعیین کنن.
بنابراین توصیه میکنم عینک رو فقط و فقط در یک فروشگاه «معتبر» تست کنید.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: مريم | 27 ژوئن 2009 16:42
سلام
آقای دکتر
با این اوصاف یه وقتی بدین و برای خرید عینک آفتابی مارو همراهی کنین.
انتخاب از شما خرید ازما.
[پاسخ]
مهدی امیرحیدری پاسخ در تاريخ ژوئن 29th, 2009 12:56 ب.ظ:
سلام.
شنیدم اخیراً عینک آفتابی خیلی گرون شده. حدود ۳۰٪.
چقدر حاضرید براش پول بپردازید؟
حدودشو بگید تا انتخاب رو محدودتر کنیم، بعدش برسیم به مرحله خرید.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: سارا | 18 دسامبر 2009 17:33
سلام
اگر ممکن هست درباره ی عینک آنتی رفلکس توضیحی دهید.
[پاسخ]
مهدی امیرحیدری پاسخ در تاريخ دسامبر 23rd, 2009 1:48 ب.ظ:
سلام.
لطفا کامنت شماره ۱۴ همین بحث رو بخونید.
امیدوارم جوابتونو بگیرید. اگه سؤال بیشتری داشتید، در خدمتم.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: افشین | 27 فوریه 2010 12:34
سلام جناب آقای دکتر امیر حیدری
مطالب بسیار جذابی داشتید،
ما سایتی گردشگری داریم و قسمتی را هم به مسایل پزشکی اختصاص داده ایم. مطلب شما را بسیار مفید یافتم. می خواستم اگر حوصله اش را دارید و افتخار می دهید. مطلب عینک های آفتابی و چگونگی انتخاب و خرید آن را در نوشتاری کوتاه برای من ارسال کنید تا با نام شما در قسمت مربوطه آورده شود.
ارادتمند
دکتر افشین ایران پور
[پاسخ]
ارسال شده توسط: حسین مح | 28 جولای 2010 19:26
من عینک آفتابی یووی۴۰۰خریدو لاریزه دار ولی بعد چند روز استفاده چشم هام قرمز شد چیکار کنم زود بگو
[پاسخ]
ارسال شده توسط: فیروزه | 21 سپتامبر 2010 15:04
با سلام
من هر دو چشمم ضعیف هست و نمره هر کروم ۲٫۵ هست تا وقتی که می خوام عمل کنم میتونم از عینک آفتابی استفاده کنم؟
برای خرید عینک آفتابی خیابون فلسطین مناسب هست یا خیر ؟
[پاسخ]
مهدی امیرحیدری پاسخ در تاريخ سپتامبر 22nd, 2010 11:35 ق.ظ:
سلام.
عینک آفتابی همیشه خوبه. اتفاقا باید یه عینک کاملا استاندارد بخرید، چون بلافاصله بعد از عمل بهش نیاز دارید.
دقیق یادم نیست، ولی توی ذهنمه یه فروشگاه خوب تقریبا حوالی بانک سپه خیابون فلسطین بود، البته از اصل بودن عینکاش مطمئن نیستم.
بسته به پولی که میخواید براش خرج کنید، برندهای متفاوتی هست.
یه برند خیلی خوب با قیمت نسبتا مناسب Arnette هست که کیفیت خیلی خوبی داره.
Ray Ban در رده بالاتری قرار داره، البته بیشتر پول برند رو میگیره.
برندهای گرونتر هم هست مثل Persol و…
ولی از برندهای آرایشی و پوشاک مثل CHANEL, CK و… عینک انتخاب نکنید. چون اپتیک کار تخصصیشون نیست و فقط پول برندشون رو میگیرن.
سعی کنید از نمایندگی بخرید که مطمئن باشید اصل هست و جنس چینی رو به اسم ایتالیایی بهتون قالب نکنن!
دقت کنید حتما پولاریزه باشه. آدم یه بار پول میده، یه عینک موندگار میخره.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: فیروزه | 6 اکتبر 2010 10:32
ممنون از اینکه وقت گذاشتید و به سوال من جواب دادید
از خداوند برای شما تن سالم و دلی شاد را خواستارم.
پیروز باشید
[پاسخ]
مهدی امیرحیدری پاسخ در تاريخ اکتبر 6th, 2010 6:04 ب.ظ:
سلام خانم فیروزه.
امیدوارم جواب سؤالتونو گرفته باشید.
انشاءالله شما هم همیشه تندرست و پیروز و خوشبخت باشید.
[پاسخ]
ارسال شده توسط: فیروزه | 7 اکتبر 2010 17:26
بله ممنون از جوابتون .فقط اینکه اگر جای معتبری رو سراغ دارید برای عینک آفتابی ممنون میشم راهنماییم کنید و اینکه موردی نداره من عینک آفتابی رو که عموم استفاده میکنن استفاده کنم؟اصلا تو تهران جایی هست که عینک طبی-آفتابی درست کنند ؟
سپاسگزار میشم اگر راهنماییم کنید
[پاسخ]