نماز صبح، داروی ضد افسردگی
سلام به سمپادیهای عزیز
این اولین باره که دارم برای لوتوس چیز می نویسم، از قوانین لوتوس چیزی نمی دونم، در هر صورت امیدوارم مورد پسندتون قرار بگیره
نماز صبح، داروی ضد افسردگی
افسردگی (depression)حالتی احساسی است که مشخصهاش اندوه، بیاحساسی (apathy)، بدبینی (pessimism) و احساس تنهایی است. این بیماری که امروزه از شیوع بالایی در میان مراجعهکنندگان به کلینیکهای روانپزشکی برخوردار است، دارای تظاهرات متنوع و زیادی بوده که از مهمترین آنها میتوان به اختلالات خواب اشاره نمود.
تحقیقات نشان میدهد ۷۵% ازبیماران افسرده مشکلی در خواب (چه به صورت بیخوابی و چه پرخوابی) دارند و همچنین علایم این بیماران در هنگام صبح تشدید میشود. نکته جالب و قابل توجه و مورد بحث این است که در این بیماران چگالی rem یا حرکت سریع چشم در نیمه اول خواب و همچنین کل زمان rem افزایش یافته و فاصله میان به خواب رفتن تا شروع اولین دوره rem کم شده و مرحله ۴ خواب نیز کاهش مییابد. پس به عبارت سادهتر میتوان گفت افراد افسرده زمان بیشتری را در مرحله خواب rem به سر میبرند. یعنی به میزان بیشتری نسبت به سایرین خواب میبینند.
یک روش درمانی جدید
به طور متوسط ۱۵-۲۰ دقیقه طول میکشد تا یک فرد معمولی به خواب برود. پس در عرض ۴۵ دقیقه وارد مراحل ۳ و ۴ خواب شده که این مراحل عمیقترین مراحل خواباند. یعنی بیشترین تحریک برای بیدار کردن فرد در این مراحل لازم است. حدود ۴۵ دقیقه پس از مرحله ۴ است که نخستین دوره حرکات سریع چشم (rem) فرا میرسد. هر چه از شب میگذرد، دورههای rem طولانیتر و مراحل ۳ و ۴ کوتاهتر میشود. بنابراین در اواخر شب، خواب شخص سبکتر شده و رویای بیشتری میبیند (یعنی خوابRem ش بیشتر میشود) پس قسمت اعظم خوابrem در ساعات نزدیک صبح به وقوع میپیوندد. از سوی دیگر یکی از مشکلات مهم بیماران افسرده، افزایش یافتن طول خواب rem و خواب دیدن زیاد است. این نکنه؛ یک مبنای مهم در تولید داروهایی است که کاهشدهنده مرحله rem خواب باشند، مانند داروهای ضد افسردگی سه حلقهای مثل فلوکستین و…
تبیین یک ارتباط
زمان نماز صبح که مورد تاکید قرآن و همچنین بسیاری از روایات بوده، سبب کاهش قابل توجه میزان خواب rem در اشخاص میشود. زیرا شخص نمازگزار که خود را ملزم به اقامه نماز صبح میداند و باید صبحگاه بیدار شود، پس در حقیقت جلوی ورود به مرحله قابل توجهی از rem را میگیرد. از این جهت بیداری صبحگاهی برای نماز خود به تنهایی میتواند یک عامل مهم بدون عارضه در پیشگیری از افسردگی مطرح باشد که بر تمام روشهای درمانی دارویی و غیردارویی ارجح است.
لازم به ذکر است آثار روحی و روانی ایمان به خدا و اقامه نماز بسیار زیاد است و نکات علمی بسیار شگرفی در اسرار سحر که مورد تاکید فراوان اسلام نیز بوده، نهفته است که انسان مومن نیز با دانستن آنها از تمام وجود زمزمه میکند: نماز را از زوال آفتاب تا نهایت تاریکی شب بر پادار و نیز نماز صبح را، زیرا نماز صبح همواره مقرون با حضور فرشتگان است.
رز، گل حافظه
محققان میگویند برای آنکه راحتتر مطالب را به ذهن خود بسپارید یک راه ساده دردسترس است؛ بو کردن گل رز . محققان آلمانی در مطالعات خود به این نتیجه رسیدهاند که با بو کردن و وجود داشتن بوی عطر در فضا حتی در حالت خواب افراد، میتوان به حافظه آنها افزود …
دیدگاه
ارسال شده توسط: حجت دانشجو | 19 جولای 2008 15:10
سلام خانوم دکتر
اول بذارید ورودتون رو به جمع سمپادیا خوش آمد بگم و براتون آرزوی روز و روزگاری خوش داشته بام
در مورد نوشته ها هم سر فرصت میخونم و نظرمو میگم ولی همینی هم که خوندم واسم جالب بود
ارسال شده توسط: حجت دانشجو | 19 جولای 2008 15:11
ببخشد جزء سمپادیها که بودید منظورم لوتوسیها بود
ارسال شده توسط: سلاله نقاشزاده | 19 جولای 2008 16:05
سلام خانم دکتر
خیلی جالب بود.
ارسال شده توسط: ماری | 19 جولای 2008 17:55
سلام
ممنون از مطلبتون
ارسال شده توسط: مهدی امیرحیدری | 20 جولای 2008 07:57
سلام خانم دکتر.
من هم ورودتون به لوتوس رو تبریک میگم.
یکی از استدلالهایی که برای شدت افسردگی صبحهنگام ذکر شده، اینه که فرد افسرده وقتی صبح از خواب بیدار میشه، دغدغهی بزرگی داره که: ای وای! باز هم یه روز دیگه! چجوری امروز رو به شب برسونم… و شبهنگام خوشحاله از این که روز داره تموم میشه.
و اما درمورد نماز صبح. اصولاً اعتقاد به خدا، در هر مذهبی که باشه، در بهبود افسردگی مؤثره.
طبق تحقیقات، بهترین زمان خواب، تا قبل از طلوع خورشیده. بیشتر تنظیمات هورمونی و ساختمانی بدن، با سیکل تاریکی و روشنایی ست میشه. اگه تکنولوژی و زندگی ماشینی اجازه میداد، بهترین زمان برای بیدار شدن، قبل از طلوع بود.
ارسال شده توسط: صادق نقاشزاده یزدی | 20 جولای 2008 08:11
سحرخیز باش تا کامروا باشی
ارسال شده توسط: احسان | 20 جولای 2008 23:02
می شه توصیه های برای خواب راحت داشته باشین من شخصا ابدا خواب راحتی ندارم مدتی که باید به سقف زل بزنم مدتیم هی وول می خورم تا خواب برم تازه اونم ادامه نداره و باز این چرخه دو سه ساعتی باز تکرار می شه
ارسال شده توسط: احسان | 21 جولای 2008 07:40
و یه مورد دیگه که یک ساعت پیشم باز تجربش کردم گیجی تا عدم تعادل و تیره گیه دید دو سه ثانیه ی زمان بعد پا شدن از رختخواب
مشکل چیه چند تا از دوستامم همین جورین
توصیه ای ندارین؟